GOŹDZIKI

Goździki  “zabijają” komórki rakowe

Goździki zabijają komórki nowotworowe. Nazwa goździki pochodzi od łacińskiego clavusco oznacza gwoździe (ang.cloves).
Goździki to nie tylko smaczna przyprawa ale i lekarstwo na wiele dolegliwości.

Od tysięcy lat są z powodzeniem stosowane w medycynie ajurwedyjskiej do zwalczania pasożytów, bakterii, wirusów, bólu i stanów zapalnych.

Wykazują szerokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe wobec grzybów i bakterii, są pomocne przy dolegliwościach trawiennych, bólach zębów, hamują zapalenia, dezynfekują, wspierają pracę mózgu, zawierają duże ilości antyoksydantów.

Czym właściwie są goździki?
  • Wzmacniają układ odpornościowy.
  • Pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych. 
  • Mogą łagodzić ból zębów.
  • Wspomagają zdrowie wątroby. 
  • Pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny w organizmie. 
  • Wzmacniają kości i stawy. 
  • Zwalczają bakterie. 
  • Pomagają zapobiegać nowotworom.

1. Wzmacniają układ odpornościowy
Goździki zawierają eugenol – substancję, która ma działania antywirusowe i antybakteryjne, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu i pomagają w zwalczaniu infekcji. Dodawanie goździków do herbaty lub napoju na bazie imbiru i soku malinowego z pewnością pomoże szybciej wrócić do zdrowia, a także wzmocnić organizm przed patogenami.

2. Pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych
Goździki zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych i dlatego mogą być stosowane pomocniczo w łagodzeniu problemów żołądkowych. Badanie przeprowadzone na Wydziale Farmakologii Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Lagos wykazało, że wyciąg z goździków, wspomagał leczenie wrzodów żołądka. Goździki zmniejszają również ilość gazów i łagodzą mdłości. Są bogate w błonnik pokarmowy, poprawiają więc perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Uważa się, że spożywanie sproszkowanych goździków lub pieczonych z miodem to dobry sposób na pozbycie się problemów trawiennych. Pamiętaj jednak, że stosowanie tego typu produktów należy zawsze skonsultować z lekarzem.

3. Mogą łagodzić ból zębów
Zawarte w goździkach związki mają właściwości znieczulające, przeciwbakteryjne i dlatego można je stosować w dolegliwościach związanych ze schorzeniami jamy ustnej, np. bólem zęba, swędzeniem i pieczeniem dziąseł.

Napar z goździków działa też ściągająco na błony śluzowe i jest pomocny w innych schorzeniach jamy ustnej. Można korzystać z niego w celu leczenia infekcji grzybiczych np. grzybicy języka oraz łagodzenia objawów paradontozy.

Płukanie jamy ustnej naparem z goździków lub ich żucie doskonale redukuje nieświeży oddech i ogranicza rozwój powodujących go bakterii. Warto pamiętać, że nieświeży oddech może być objawem poważnych schorzeń stomatologicznych, schorzeń układu oddechowego i układu pokarmowego, dlatego trzeba zawsze zdiagnozować jego przyczynę.

Napar z goździków pomaga uśmierzyć ból gardła i działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. W celu redukcji nieprzyjemnych dolegliwości, które związane są z infekcją dróg oddechowych, można goździki rozgryźć i żuć (a potem wypluć) – wówczas efekt znieczulający jest silniejszy niż w przypadku płukania gardła naparem, który przygotowuje się, zalewając rozkruszone goździki gorącą wodą.

4. Wspomagają zdrowie wątroby
Wątroba odtruwa nasze organizmy z chemikaliów i metabolizuje leki, które przyjmujemy. Badanie przeprowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Odżywianiu w Kairze wykazało, że eugenol zawarty w oleju z goździków, wspomaga funkcje wątroby. Pomaga oczyścić organizm z toksyn.

5. Pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny w organizmie
Zawarty w goździkach eugenol ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, dlatego goździki polecane są również do łagodzenia bólu głowy.

Można je przyjmować na dwa sposoby:

  • spożywać, jeśli wolisz jeść, możesz zmieszać sproszkowane goździki z solą kamienną.
  • Jeżeli wolisz działanie miejscowe, namocz goździki w oleju kokosowym i masuj nimi skronie, żeby uśmierzyć ból.

6. Wzmacniają kości i stawy
Goździki zawierają związki organiczne, takie jak: flawonoidy, mangan, eugenol, które pozytywnie wpływają na kości i stawy. Substancje te zwiększają gęstość kości, uczestniczą w procesie ich budowy.

7. Zwalczają bakterie
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Buenos Aires przetestowali goździki z groźnymi bakteriami, takimi jak E-coli czy gronkowiec. Analiza wykazała, że olejek goździkowy skutecznie je zwalcza. Istnieje nawet ziołowy płyn do płukania ust z olejku goździkowego, drzewa herbacianego, bazylii. Według badaczy z Wydziału Periodontologii Katolickiego Uniwersytetu w Leuven, płyn ten może wzmocnić dziąsła i zmniejszyć ilość kamienia nazębnego po zaledwie  21 dniach stosowania.

8. Pomagają zapobiegać nowotworom
Naukowcy ze Stołecznego Uniwersytetu Medycznego w Pekinie i Uniwersytetu Minnesoty, Uniwersytetu w Pittsburgu wspólnie odkryli, że wyciąg z goździków zapobiega rozrostowi guzów i nawet wywołał apoptozę w wielu ludzkich komórkach nowotworowych. Obejmowało to raka płuc, piersi, jajników, jak również innych nowotworów we wczesnych stadiach rozwoju. Eugenol zawarty w goździkach posiada właściwości antynowotworowe. Należy jednak uważać, bo spożywany w dużych ilościach jest szkodliwy.

9. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy

Goździki są jednym z najbogatszych źródeł polifenoli. Polifenole to związki chemiczne, które wchłaniamy podczas jedzenia warzyw, a które korzystnie wpływają na zdrowie, m.in. obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawiają funkcje i elastyczność tętnic.

10. Pomagają regulować poziom cukru we krwi
Goździki działają jak insulina, są bardzo korzystne dla osób cierpiących m.in. na cukrzycę. Z badania z 2006 roku wynika, że u pacjentów chorych na cukrzycę, spożywających goździki codziennie przez 30 dni, znacząco obniżył się poziom cukru we krwi.

W innym badaniu przeprowadzonym w Międzynarodowym Centrum Nauk Chemicznych i Biologicznych Uniwersytetu Karaczi w Pakistanie naukowcy odkryli, że goździki nie tylko zmniejszają produkcję insuliny, ale także poprawiają funkcje komórek, które są za to odpowiedzialne.

11. Wspomagają krzepliwość krwi
Goździki, zawierają witaminę K, która wspomaga właściwą krzepliwość krwi. Jest to szczególnie potrzebne tym, którzy cierpią na niską krzepliwość krwi i mają częste krwawienia.

Pamiętaj, żeby koniecznie skonsultować się z lekarzem, zanim włączysz witaminę K do swojej diety. Jest to szczególnie ważne, ponieważ przyjmowanie witaminy K z innymi lekami, które mają z kolei obniżyć krzepliwość krwi, może prowadzić do działań niepożądanych.

 

W czym może pomóc napar z goździków?
Napary z goździków pomagają spowolnić procesy starzenia się organizmu i redukować wolne rodniki, które mogą stać się przyczyną rozwoju nowotworów.


Ostatnio naukowcy odkryli ze goździki zabijają 91% komórek raka piersi i spowalniają wzrost o 78%.

Główny składnik olejku goździkowego – eugenol w przeprowadzonych badaniach in vitro zniszczył w ponad 91% trzy rodzaje agresywnych komórek ludzkiego raka piersi (MCF 10A, MCF7 i Komórki MDA-MB-231) przy wyjątkowo niskiej dawce zaledwie 4 uM.

Po podaniu myszom, olejek spowolnił wzrost nowotworu piersi o 78% w ciągu zaledwie 28 dni.

Ostatnie badania potwierdzają silną aktywność goździków w walce z rakiem prostaty, raka płuc, raka gardła, czerniaka i innych.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330704

 

Polecamy serdecznie!

BożeJa i WłodziMierz