CYNAMON

 

CYNAMON

Od dawna wiadomo, że aromat cynamonu wzmaga funkcje poznawcze mózgu i poprawia pamięć. Ostatnio udało się jednak udowodnić, że spożywanie tej bogatej w mangan, żelazo, wapń i błonnik kory cynamonowca może sprawić, że nawet najsłabsi uczniowie mogą zacząć osiągać lepsze wyniki w nauce. Jak to możliwe?
Jeśli chcesz, żeby Twoje dziecko po wakacjach zostało prawdziwym prymusem, zadbaj, by w jego diecie nie zabrakło cynamonu. Włącz tę przyprawę do codziennego menu, by zapobiec cukrzycy, chorobie Alzheimera oraz zredukować nadmiar cholesterolu we krwi.
Badania opublikowane na łamach Neuroimmune Pharmacology wykazały, że dzięki znakomitym właściwościom cynamonu zdolności umysłowe myszy laboratoryjnych, które uważano za mało lotne, znacznie się poprawiły. Gryzonie stawały się wyraźnie bystrzejsze i były w stanie opanować większą ilość informacji.

Cynamon może stanowić dla naszego mózgu najprostszą zachętę do tego, by zwiększyć efektywność przyswajania wiadomości i sprawić, że nawet mało rozgarnięte osoby stają się wyraźnie bardziej lotne – przekonuje kierownik badań dr Kalipada Pahan oraz neurolog, prof. Floyd A. Davis z Centrum Medycznego Szpitala Uniwersyteckiego Rush w Chicago, którym już wcześniej udało się potwierdzić znakomite właściwości tej przyprawy w powstrzymywaniu choroby Parkinsona.

Na czym polega różnica między miernymi uczniami, a jednostkami najbardziej wybitnymi na poziomie biochemicznym?

Okazuje się, że w hipokampie wchodzącym w skład układu limbicznego mózgu, odpowiadającego za proces zapamiętywania, występują mniejsze ilości białka wiążącego CREB oraz wyższy poziom receptora GABRA5. Spożywanie cynamonu może odwrócić ten proces.

Niestety działa to tylko w jedną stronę. Przyprawa ta wzmaga funkcje poznawcze mózgu jedynie wśród najmniej bystrych osób i nie jest w stanie sprawić, że najlepsi są w stanie osiągać jeszcze lepsze wyniki.

Cynamon zmienia słabych uczniów w prymusów!

 

W labiryncie inteligencji

Wyniki testów oceniających zdolność odnajdywania prawidłowych wyjść z labiryntu już po dwóch dniach karmienia gryzoni cynamonem były wyraźnie lepsze.
Po miesiącu osiągane rezultaty były porównywalne z tymi, które osiągały najzdolniejsze osobniki. Niestety wśród nich spożywanie cynamonu nie miało żadnego wpływu na efekty pracy ich mózgu.

– Jeśli podobne wyniki, które udało się osiągnąć wśród myszy laboratoryjnych, zostaną potwierdzone wśród najsłabszych uczniów, będziemy mogli mówić o prawdziwym przełomie w badaniach nad czynnikami sprzyjającymi postępowi w edukacji – przekonują naukowcy.

 

Gdzie rośnie cynamon?
Najlepszej jakości cynamon pochodzi ze Sri Lanki (Cejlonu). W odróżnieniu od chińskiej odmiany nie zawiera uszkadzającej wątrobę (hepatotoksycznej) kumaryny.

 

Cynamon wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych – to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych. 

Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamonum cassia), to przyprawa, której właściwości docenia się przede wszystkim w okresie świątecznym. Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez ciepłego, delikatnego, słodkiego, korzennego zapachu tej przyprawy. Tymczasem cynamon, a także olejek cynamonowy oraz nasiona cynamonowca, znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także kosmetyce i lecznictwie.

Cynamon to bowiem skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może zapobiec rozwojowi chorób neurodegradayjnych i wspomóc ich leczenie. Poza tym cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Cynamon – właściwości antynowotworowe

Jednym z najważniejszych składników cynamonu jest aldehyd cynamonowy. Jak dowiedli naukowcy, związek ten wykazuje właściwości antynowotworowe i może pomóc w walce z rakiem jelita grubego – przekonują naukowcy z Uniwersytetu Arizony (USA), których wnioski opublikował serwis EurekAlert. Podczas badań prowadzonych na myszach naukowcy zauważyli, że aldehyd cynamonowy dodawany do pożywienia gryzoni pomagał ich komórkom pozbywać się toksyn, zwiększał ich potencjał regeneracyjny oraz chronił je przed kancerogenami (czynnikami rakotwórczymi).

Cynamon na dolegliwości żołądkowe

Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Preparaty te stosowane są w zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach. Olejek cynamonowy dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym. Z kolei wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka.

Cynamon a choroba Alzheimera i Parkinsona

Aldehyd, a także inny składnik cynamonu – epikatechina, może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet zapobiec jej pojawieniu się – przekonują Naukowcy z University of California (USA) na łamach “Journal of Alzheimer’s Disease”. Ich zdaniem związki te mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.

Z kolei naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush (USA) podczas badań na myszach odkryli, że cynamon może odwrócić biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgach cierpiących na chorobę Parkinsona. Takie właściwości cynamon zawdzięcza substancji o nazwie benzoesan sodu. Jest to środek stosowany do konserwacji żywności, który powstaje z cynamonu na skutek procesów metabolicznych w wątrobie i w takiej postaci może przenikać do mózgu. Chociaż każdy rodzaj cynamonu ulega rozpadowi do benzoesanu sodu, badacze największą nadzieję pokładają w cynamonie cejlońskim, który jest najczystszą odmianą tej przyprawy.

Warto wiedzieć!

Wartości odżywcze zmielonego cynamonu (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj 2,6 g)

Wartość energetyczna – 247/6 kcal
Białko ogółem – 3.99/0.10 g
Tłuszcz – 1.24/0.03 g
Węglowodany – 80.59/2.10 g (w tym cukry proste 2.17/0.06)
Błonnik – 53.1/1.4 g

Witaminy

Witamina C – 3.8/0.1 mg
Tiamina – 0.022/0.001 mg
Ryboflawina – 0.041/0.001 mg
Niacyna – 1.332/0.035 mg
Witamina B6  – 0.158/0.004 mg
Kwas foliowy –  6/0 µg
Witamina A – 295/8 IU
Witamina E – 2.32/0.06 mg
Witamina K – 31.2/0.8 µg

Minerały

Wapń – 1002/26 mg
Żelazo – 8.32/0.22 mg
Magnez – 60/2 mg
Fosfor – 64/2 mg
Potas – 431/11 mg
Sód – 10/0 mg
Cynk – 1.83/0.05 mg

Kwasy tłuszczowe

Nasycone – 0.345/0.009 g   
Jednonienasycone – 0.246/0.006 g
Wielonienasycone – 0.068/0.002 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

 

 

 

Więcej: https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Produkty/Cynamon-pomaga-zapamietywac-wiecej-informacji-i-szybciej-sie-uczyc

 

Polecamy z serca!

BożeJa i WłodziMierz